Szimbólumok

Mindennapi szimbólumok

A szimbólumok kezdetektől fogva a mindennapjaink részei voltak és részét képezik ma is életünknek, akár tudunk róla, akár nem. Ezek pedig pozitív és negatív hatással lehetnek ránk. De nézzük meg mit is jelent ez a szó! A szim előtag jelentése össze a ballein tag jelentése pedig azt jelenti, hogy dobni. Tehát összedobni legalább két dolgot, ami egységként fog működni.

De miért is van szükségünk szimbólumokra a mai világban?

Mikor használunk szimbólumokat?

Vegyünk például alapul egy szimbólumot, az egyszerűség kedvéért a vörös rózsát. Nem tévedek, ha azt írom, hogy ennek mindenki ismeri a jelentését, miszerint a szerelmet jeleníti meg. Ez pedig onnan ered, hogy a vörös rózsát maga Aphrodité teremtette meg. Amikor megtudta, hogy szerelme megsebesült, olyan gyorsan rohant hozzá, hogy közben megsebezte a lábát, amiről a vér a fehér rózsa szirmaira hullott, pirossá színezve azt.  

Így amikor valaki a szerelmét szeretné kifejezni cselekedettel a másik iránt, akkor egy szál virággal tudja azt szimbolizálni. Mondhatjuk azt tehát, hogy a szimbólumok segítségével megkönnyítjük kommunikációinkat. Könnyebbé tesszük a hétköznapokat.  Gondoljunk például a közlekedési szimbólumokra. Mennyivel egyszerűbb felismerni egy olyan táblát, amin egy ember átsétál, mint elolvasni azt, hogy vigyázz gyalogos-átkelőhely. Vagy nézzük a cégek logóit. Látunk egy kék f betűt és azonnal a Facebook oldal jut eszünkbe.  Vagy nézzük meg az álmok szimbólumait. A tudattalanunk sem egyértelműen üzen nekünk, hanem legtöbbször képekben, tárgyakban rejti el a valódi üzenetet.

Miért érdemes szimbólumokkal foglalkozni? Mi a jelentőségük?

Először is azért, mert a szimbólumok hatással vannak ránk. Az írás elején említettem, hogy lehetnek negatív és pozitív hatással is. Nézzük meg először a negatív hatásokat. Ezzel a módszerrel nagyon jól lehet embereket manipulálni. Például a reklámokban gyakran alkalmaznak ilyen szimbólumokat. Olyan képi hatásokat alkalmaznak, amivel megnövelik az eladást. Azt táplálják a lehetséges vevők fejébe, hogy ha ezt megveszed, akkor boldog, elégedett… stb. leszel. Ha ezeket tudatosítom magamban, akkor már kisebb az esélye, hogy ezek hatással lesznek rám, vagy tudom kezelni azáltal, hogy felismerem, hogy most azért akarok megvenni valamit, mert egy hirdetés azt sugallta.

Nézzük a pozitív oldalt. Manapság ugye nagyon elterjedtek a felnőtt színezős könyvek. A „divat” legelején még inkább csak mandalás kifestőket lehetett kapni. Már akkor felismerték sokan ennek a pozitív hatását. Ezek közül néhány: jobb közérzet, ellazultság, belső harmónia…stb. Valóban a szimbólumokat gyógyításra is lehet használni. Az előzőekben leírtak az ősidők óta létező és alkalmazott, jelekkel, geometriai ábrákkal való gyógyítás alapját jelentik. Akkor nézzünk meg itt is egy példát, legyen a Jin Jang, ami áll egy körből, ami az örökkévalóságot szimbolizálja. Emellett áll egy fekete és egy fehér oldalból, ami a sötétséget és a világosságot jelképezi, benne egy ellentétes színű körrel. Mit is jelent ez együttesen? Ez a kettősség a mindenségben, örökkévalóságban rejlő kettősséget és ezek harmóniáját jelképezi. Hosszan lehetne erről még írni, de a lényeg itt az, hogy jó nem tud létezni rossz nélkül, rossz pedig jó nélkül, tehát harmóniára kell törekedni. A megfelelően elhelyezett vonalak, vonalsorozatok a jelgyógyászat alapelemei is. A jelekkel való gyógyítás minden kultúrkörben, minden földrészen ismert, indiánoktól a belső-ázsiai sámánokig, Indiától Pápua Új-Guineáig.

Valószínűleg az emberiség legrégebbi tudásáról van szó, melynek elméleti hátterét és működését csak a legújabb kutatási eredmények tették lehetővé. S ha valóban ez a legrégebbi tudásunk, akkor vétek lenne nem hasznát venni ennek az áldásos tudásnak. Javaslom, hogy mandalázz, keress olyan szimbólumokat, amik megérintenek, vagy aminek tudod, hogy jó hatása van rád!