Módszereim

Grafológia: A gyógyító önismeret 

A grafológiai elemzésekkel azoknak nyújtok segítséget, akik életében valamilyen elakadás van, vagy önismerettel szeretnének foglalkozni, de nem tudják, hogyan kezdjenek bele. Ezeket az analíziseket az Enneagram rendszerével összehangolva készítem el. Az alábbiakban bővebb ismertetőt adok a grafológiáról is és az Enneagramról is.

A grafológia a kézírással foglalkozó tudomány, mely az íráskép alapján képet alkot a tudatalatti rejtett tartalmairól, az alkotó személyiségéről, az aktuális hangulatáról, érzéseiről, energiakészletéről. A kézírás felfedi a lélekben, pszichében lejátszódó folyamatokat. Az írás segítségével gondolatokat és érzéseket közlünk a külvilág felé.

Mit vizsgál egy grafológus szakember?

Vizsgálja:

  • a szöveg elhelyezkedését
  • sorok, betűk, szavak, írástömb, irányát, dőlésszögét, nagyságát, elhelyezkedését
  • egymáshoz való viszonyukat
  • nagyságukat, alakjukat
  • az aláírás helyzetét, méretét, stílusát
  • dinamikáját, globális jellemzőit is

Mit tudhatunk meg magunkról egy íráselemzés kapcsán?

Az írás megmutatja azokat a személyiségvonásokat, amelyek meghatározzák a személyiségünket. Meghatározhatjuk vele azt, hogy milyenek a szellemi képességeink, munkavégzésünk, motivációnk, terhelhetőségünk, társas kapcsolataink, érzelmi életünk, énképünk.

Ehhez az egyik segédeszköz a térszimbolika. Nézzük meg milyen elemekből áll:

Az X szorzásként numerikus szimbólum, míg térbeli értelemben felosztást jelképez.
A kereszt két szárának metszéspontja az univerzum központja. A kereszt összekapcsolja a vízszintest a függőlegessel, a Földet az Éggel, az időt az örökkel, a múltat a jövővel, a természetet a természetfölöttivel, a tudattalant a tudatossal. 

Enneagram: Kulcs az Önismerethez

Az Enneagram egy személyiségtípus-rendszer.

Három domináns mozgatórugó szerint kategorizálja a személyiségeket:
Ez a csoportosítás azt jelenti, hogy egyéniségünk fő mozgatója az ösztön (düh), az érzelem (szeretet), vagy a gondolkodás (félelem)

A 2-3-4-es típusok a szeretet-pontosak: Az érzelem vezérelte karaktereket az énkép szeretete foglalkoztatja. Keresi mások figyelmét. Alapérzése a szégyen. Az érzelem vezérelte karakterek közös jellemzője, hogy gyerekkorukban nem értékelték őket.
Az 5-6-7-es típusba tartozók a félelem-pontosak: A gondolkodás vezérelte karaktereket a bizonytalanság, és a félelem jellemzi. Az ötös belül éli meg a félelmet, a hatos tagadja, a hetes kimutatja. Jellemző rájuk, hogy állandóan pörög az agyuk, nem állnak le. Ez sokszor a siker forrása is, de gyakran túlzottan kimerítik saját erőforrásaikat. A 8-9-és 1-esek pedig a düh-pontosak: Az ösztön vezérelte karakterek mindent megtesznek a személyes én-érzés fenntartása érdekében. A békére és az önállóságra törekszenek. 

Az Enneagram szimbolikája:

Az Enneagram jele három részből áll: kör, háromszög, hatszög (hexád)

  • A kör az egységet, az örökkévalóságot, a teljességet jelképezi.
  • A háromszög is a legtöbb kultúrában megtalálható szimbólum, a Hármasság Törvényének a jele. Pld: Atya- Fiú – Szentlélek Szentháromság, a hinduknál: Brahma – Visnu – Shiva, a buddhistáknál: Nirmanakay, Dhamrakaya, Sambhogakaya, test lélek szellem egysége.  
  • Hexád a hetes törvényt foglalja magában, az állandó változást, megújulást. Pld: Testünk minden sejtje 7 évente megújul, 7 főbűn, 7 erény.

Ez a három szimbólum együttesen jelenti a dolgok teljességét, a három erő hatására kialakult személyiséget, és a fejlődés, változás lehetőségét.

Az Enneagram dinamikus rendszer, kilenc pontból áll, amely a karaktereket egyenként jelöli meg. Az Enneagram karakter gyerekkorban fixálódik be minden embernél, pár éves korban. Ennek neve a “karakterfixáció”. Oka egy mély érzelmeket kiváltó konfliktus megélése. Innentől kezdi el magát valaki egy külső fogalommal azonosítani, belép a téves azonosulás, amely ezek után meghatározó szerepet tölt be az ember életében. Ez a jellem egészen életünk végéig elkísér minket.

Tehát az Enneagramból azokat a számunkra gyakran rejtett, a tudatalattiban rejtőző motívumokat ismerhetjük meg, melyek meghatározzák a világhoz és más emberekhez való viszonyunkat. Az Enneagram rávilágít a hibákra és a fejlődési lehetőséget is megmutatja.

Több ősi hagyomány elemeit és pszichológia elemeket tartalmaz, amely 9 karaktertípust különböztet meg:

OH Kártya: Az Önfeltáró módszer

Mi is az OH kártya módszere?
Az OH-kártya egy kanadai festő és egy német pszichoterapeuta közös munkájával létrehozott önismereti, terápiás kártya.
A kártyák segítségével egy belső utazásra indulunk. Ezen az úton rátalálhatsz a megoldatlan konfliktusaidra, meg nem élt vagy elfojtott érzelmeidre. Az OH-kártya segít tisztábban látni. Új nézőpontokat mutat meg, és összefüggéseket láttat meg veled, hogy képes légy elindulni a változás útján.
Hatásos módon segít az elmélyülésben, önmagunk megismerésében, saját tudattalan folyamataink feltérképezésében.
A szavak és a hozzájuk társított képkártyák nagyon erős érzelmeket mozgatnak meg. Ezeket megfogalmazva és kimondva képet kapsz saját állapotodról, félelmeidről és vágyaidról. Rálátásod lesz a benned zajló folyamatokra, és megláthatod önmagad válaszait.

Coach Erőforrás Kártyák: Inspiráló útmutató az önismerethez

Ezek a kártyák lehetőséget adnak arra, hogy a saját belső intuitív üzenetekeinket megfejtsük. Segítségével megoldást találhatunk azokra a problémáinkra, amik a jelenben foglalkoztatnak.

Miben segít a kártya:

• Érzelmek és gondolatok aktivizálása
• Szabad asszociáció, motiváció, inspiráció
• Felszínre hozhat rejtett, tudatalatti információkat is

Színelemzés – A színek gyógyítanak

Mindegyik szín hat ránk érzelmileg, fizikailag, mentálisan és spirituálisan. A színek gyógyító hatással vannak testünkre és lelkünkre egyaránt. Számos tudományos kísérlet és kutatás alátámasztotta már a színek anyagcsere-, ideg- és immunrendszerre kifejtett pozitív hatását.
Minden színnek más rezgése és hullámhossza van, ezért a szervezet működésére és az érzelmekre gyakorolt hatásuk különböző lehet.
Ha tudjuk, hogy hogyan hatnak ránk a színek, akkor segítségükkel pozitív hatást érhetünk el mindennapjainkban.
A színes feladatok segítségével megtudhatjuk, hogy milyen az érzelmi állapotunk, összefüggéseket láttathat meg velünk, hogy képesek legyünk elindulni, vagy haladni a változás útján. Az önismereti munkában nagyon hasznos eszközként használható a színek gyógyító, stimuláló hatása.